maandag 18 november 2013

Boekverslag Facebook

Boekverslag Facebook,  
Mark Zuckerberg en Eduardo Saverin zijn twee studenten op de Harvard universiteit. Ze leerde elkaar kennen op een feestje.  Mark Zuckerberg was een computer genie en Eduardo Saverin een Braziliaan die lid wilde worden van de Phoenix de meest sociaalste studenten vereniging van de universiteit.
In oktober 2003 stormde mark boos binnen in zijn studenten kamer. hij opende een nieuw blog en maakte een site facemash. hierop konden studenten stemmen op wie knapper was door middel van op de foto te klikken. Mark hackte alle studenten huizen van het harvard universiteit om zo de foto’s te verzamelen waar ze op konden stemmen. Het koste mark ongeveer 2 dagen om het te maken. Mark had de site online gezet en in nog geen 2 uur had de site al 22.000 stemmen. Door zijn actie was de server op zijn laptop al gecrasht maar niet alleen dat maar bijna alle meisjes op de universiteit waren boos op mark omdat hij studenten lieten stemmen wie het knapste was. Het belanden gelijk in de school krant van harvard.
Mark moest naar het bt-raad en moest zijn excuses aanbieden en kwam er vanaf met een waarschuwing. Tyler , Cameron en Divya waren ook studenten zei waren lid van de Porcellion bij deze vereniging leerde je om de wereld macht te krijgen. Tyler en Cameron waren tweelingen die goed konden roeien en waren erg populair. Ze waren al een tijd bezig met het oprichten van een nieuw project het zogeheten Harvard Connection. Het zou  een site worden waar mensen bij elkaar kwam en je kon er ook meisjes mee ontmoeten.  Alleen hun programmeur was er mee gestopt en het project lag stil.  Ze hadden in de krant gelezen wat mark had gedaan en ze vonden mark de perfect opvolger. Ze hadden een paar keer met mark afgesproken en de ideeën met hem overlegt. Mark vond het project maar eigenlijk niks maar hield wel contact met ze. Mark had een beter idee the facebook het zou alles hebben het was simpel, sexy en exclusief. Alleen mark had niet genoeg geld voor de oprichting dus hij vroeg zijn beste vriend Eduardo of die hem kon helpen. Toen ze de site Fackbook na lange tijd eindelijk afhadden lanceerde ze hem en binnen 4 dagen hadden ze al meer dan 900 aanmeldingen. Het was een groot succen.
Tyler, Cameron en Divya voelde zich verraden omdat de Harvard Connection hier wel veel van weg had.  Ze deden er alles aan om de site Facebook te stoppen ze waren zelfs naar de directeur van Harvard gegaan. Maar dit schoot allemaal niks op maar ze hielden vol een hadden een nog steeds een aanklacht lopen.
Mark wilden Facebook nog verder uitbreiden en ze begonnen met nog meer universiteiten erbij te doen. Maar ze hadden ook meer collega’s nodig ze begonnen met Dustin en Chris erbij te halen zij waren kamergenootjes.Maar ze gingen ook de beste programmeurs van Harvard zoeken. Met ze alle verhuisde ze naar Californië om facebook uit te breiden. Ze hadden ook investeerders nodig Sean Parker kon mark daar wel bij helpen in Californië de oprichter van paypal wilden wel een half miljoen investeren waarmee ze nog groter konden worden. Toen Eduardo dit allemaal hoorden over die Sean was die erg boos omdat Mark met hem had afgesproken dat hij het financiële gebied zou regelen. En ook al zat Eduardo in New York Mark moest dat gewoon aan Eduardo overlaten. Op 28 juli bevroor mark de rekening waardoor Facebook flink in de problemen kwam hiermee wilden Eduardo laten zien hoe hij er precies overdacht. Nadat Eduardo bijna 2 maanden amper contact had gehad kwam die eindelijk aan in Palo Alto waar het was uitgegroeid tot een echt kantoor. Zodra Eduardo binnen kwam kreeg hij gelijk een contract onder zijn neus waarin stond dat hij opeens nog geen 10% van de aandelen zou krijgen in plaats van de 34 procent die hij eerst had. Hij was het hier apsoliet niet mee eens en voelde zicht verraden door zijn eigen vriend.
Sean Parker ging na een tijdje ook weg bij Facebook. De ‘Harvard Connection’ aanklagers bleven doorgaan en hadden uiteindelijk een geschatte waarden van 65 miljoen gekregen. Mark Zuckerberg staat bekend als de jongste 26 jarige selfmade miljardair.


De relatie tussen de informatie van het boek en het project.
Het project:
Wij gaan onderzoeken wat het beste past bij de wijk Hillegersberg Zuid. In dit project geven wij advies aan banken welke het beste past bij Hillegersberg Zuid. Zodra wij hebben gevonden welke bank het beste past bij de wijk Hillegersberg Zuid schrijven wij voor deze bank een vestigingsadvies voor een nieuwe vestiging.

De relatie tussen de informatie van het boek en dat van ons project vind ik ver gezocht.
De relatie met het boek is dat wij ook iets aan het opzetten zijn en hier het beste uit willen halen. Het is wel leuk om te zien hoe hun het precies hebben aangepakt.
Ook zijn wij studenten net als Mark en Eduardo dat waren. Ook al verschild het in niveau en opleiding en wat zei tot nu toe al wel niet hebben bereikt.
Andere relaties met het boek zie ik niet het zijn alle bij hele verschillenden projecten. Het is een heel ander doel, wij gaan een advies geven en niet een bedrijf of een site proberen op te richten.
Wel vond ik het een heel interessant boek omdat ik zelf ook wat wil oprichten. En heb er dan ook zeker wel wat van geleerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten